Когато прекарвате много време сред природата, има някои задължителни неща, които обикновено носите със себе си: Раница, материали за подслон, вода, инструменти за палене на огън, комплект за първа помощ и т.н.
Едно от нещата, които естествено ще вземете със себе си, може би без дори да се замисляте, е ножът. Може би ще вземете повече от един нож в зависимост от задачите, които планирате да правите. Ето една добра статия от divo.bg , която ще помогне да направите избора си:
// ИЗБОР НА ПОДХОДЯЩ НОЖ //
При избора на правилния нож възникват много въпроси. Ако вече знаете основно за какво ще използвате ножа, може би ще имате предимство при избора на острие и заточване. Всички те имат своите предимства и недостатъци.
Ако започнете да разпитвате приятелите си, скоро ще откриете, че има много различни мнения и становища за това кой тип острие и заточване са най-добри, като повечето от тях се свеждат до лични предпочитания и опит.
Изборът на идеалния нож не е лесна задача. Често се налага да правите много компромиси. Това може да се дължи на цената, наличността, местните закони по отношение на дължината на острието или защото се нуждаете от нож с много различни приложения.
Може да помислите за закупуване на два или повече различни вида ножове, за да можете да покриете всички различни задачи. Просто се опитайте да погледнете в кухненското си чекмедже и да преброите колко различни вида ножове имате тaм. Ще се изненадате.
Сдобивайки се с нож с добро качество, обикновено ще имате нож, който може да изпълнява безпроблемно повечето задачи на открито. Но ако ще извършвате по-специализирани задачи като резбарсто, ще се наложи да разгледате за по-специализиран тип нож предназначен само за тази задача.
// ОСТРИЕТА С НАЗЪБЕН РЪБ //
Напълно назъбеното острие ви осигурява отлични режещи способности при рязане на твърди, издръжливи, дебели и влакнести материали. То сякаш се захваща за рязания предмет.
Благодарение на назъбването ножът работи почти като трион. Високите точки на назъбването оказват натиск и разрязват предмета по-бързо, отколкото обикновеното острие. Дори ако назъбването е малко тъпо, то е много ефективно.
Недостатъкът на назъбеното острие е, че то се заточва значително по-трудно както на полето, така и у дома. Освен това то е по-малко прецизно при рязане, отколкото обикновеното острие, и може да разкъса предмета, който режете.
// ЧАСТИЧНО НАЗЪБЕНИ ОСТРИЕТА //
Частично назъбеното острие или комбинираното острие ви дава два ножа в едно: обикновен нож и назъбен нож. Но обикновено разполагате само с половината от всяко острие.
Хубавото е, че разполагате с нож, с който можете да изпълнявате повечето задачи. Разполагате с област, в която можете да правите прорези (да режете с натискане), обикновено това е предната част на острието. Имате и зона, в която можете да правите издърпващи разрези (да режете с издърпване), обикновено задната част на острието. Това ви дава голяма гъвкавост и различни възможности за използване на ножа.
Подобно на напълно назъбения нож, при частично назъбеното острие ще се сблъскате с трудности при заточването, като трябва да вземете предвид и разположението на назъбванията върху острието. В зависимост от задачите ви за рязане не винаги е полезно назъбванията да са разположени близо до дръжката, както са направени повечето ножове. Колкото по-близо са до дръжката, толкова по-голям контрол имате върху рязането. Обикновено гладкото острие се използва за по-фино рязане, така че колкото по-близо до дръжката, толкова по-добре.
Ако планирате да режете с трион много твърди материали, напълно назъбеното острие е правилният избор.
Ако изборът е между изцяло или частично назъбено острие, препоръчваме ви да изберете частично назъбено острие, тъй като то ще ви позволи да преодолеете някои от недостатъците на изцяло назъбеното острие. С едно острие ще можете да извършвате всичко.
// ОСТРИЕТА С ГЛАДЪК РЪБ //
Ако на полето извършвате предимно разрези с натиск, най-подходящ за вас е ножът с гладък ръб. Като използвате нож с един остър ръб, ще получите чисти разрези и по-голяма точност в сравнение с назъбения ръб.
Ножът се заточва много лесно, дори и в полеви условия. Ако сте наточили ножа си преди да тръгнете на път, можете да вземете със себе си малък точилен камък или брус, за да поддържате остротата на острието, ако е необходимо.
Ако използвате само нож с гладък ръб, ще загубите възможността за ефективно рязане и извършване на издърпващи разрези в твърди материали. Когато режете твърди материали или въжета, също така ще усетите, че ножът ще се изтъпи по-бързо от острието с назъбен ръб.
Ако през деня извършвате рязане с натискане, като например изработване на колчета за палатка, рязане на храна или издълбаване на дървени лъжици, острието с гладък ръб ще бъде идеално за вас.
Статия е собственост на divo.bg.